pondělí 25. dubna 2011

fennofolk

   Miluju Skandinávii a hel-looks.com a všechno takový. Finský módě, kterou hel-looks představuje, se říká fennofolk. Můj kamarád o něm prohlásil, že je to soutěžení v tom, kdo si na sebe vezme horší kus oblečení. A ono asi i je. Fennofolk neuznává harmonii, ale záměrně ji boří, ať už se jedná o styl nebo barvy. Harmonií fennofolku je zkrátka nabourávání harmonie: Když je něco příliš perfektní, už to není perfektní; stává se to nudným. Musí být vidět nějaká hrana. Něco nečekaného, podivného a absurdního. Místo pro nezodpovězené otázky. Něco, co tam nemá co dělat.
   Fennofolk je vlastně takovej oxymóron. V jádru vychází z finskýho designu, se kterým kombinuje všechny možný styly, ale jeho úplným základem je skandinávský a slovanský kulturní dědictví - už v dávný historii se ve Finsku tyhle dva prakmeny setkávaly a mísily. Fennofolk je o kombinování protikladů; slovanský melancholie a skandinávský svěžesti, jasnejch linií a rozevlátejch střihů, praktickýho využití s estetikou.
   Dneska je fennofolk možný potkat v různejch odvětvích finskýho umění, jako jsou architektura, interiérovej design (sklářství, truhlářství, nábytkářství), oděvnictví, ale i hudba a výtvarný umění. Love it!

  

Žádné komentáře:

Okomentovat